Glorieux in Ronse: Het verhaal.

3 mei 1802 (200 jaar terug in de tijd). In de hoeve “De Rode Duiventil”, diep in Zuid-West-Vlaanderen weerklinkt het gehuil van een pasgeboren baby. De eerste zoon in het huis krijgt de naam Stefanus, Modestus Glorieux. Hij groeide op in het dorp Sint-Denijs onder de goede en vrome zorgen van moeder en vader.
Net als alle andere kinderen ging de boerenknaap naar school. “Stefan is een flink leerling, hij moet verder studeren!” zei de leraar. En zo komt Stefan terecht in de middelbare school van Roeselare. Niet vanzelfsprekend, want de school is duur en boerenjongens horen thuis op de boerderij te werken…
Maar Stefan werkt hard en goed en studeert verder in Sint-Niklaas. Daar leert hij priesters kennen en wordt hij geboeid door hun levenswerk. De beslissing ligt vast! Tijdens de vakantie op de boerderij vertelt hij aan moeder: “Moeder, ik zou graag priester worden!”.

Met de zegen van zijn ouders vertrekt hij naar het seminarie in Gent en op zijn 23ste wordt hij gewijd tot priester.
Direct na zijn wijding vertrekt hij naar de Sint-Hermesparochie in Ronse. Hij zag er de nood, de treurige ellende en de nijpende armoede. Elke dag ontmoette hij bedelende kinderen, wenende moeders en werkloze vaders. Hij moet en zou deze mensen helpen want hij voelt en lijdt met hen mee.
In de toen verlaten Sint-Pieterskerk richt hij een school op met de steun van een welgestelde juffrouw De Poorter. Zij voorziet de school van weeftoestellen. In zeer korte tijd wordt het gebouw een toevluchtsoord voor velen. Ze krijgen er soep, kunnen er verzorgd worden en de kerk biedt ook slaapgelegenheid voor daklozen.
De manier waarop broeder Glorieux werkte diende als voorbeeld voor vele anderen. Zo kwam het dat enige tijd later een orde voor broeders en zusters werd gesticht.
Ondanks de vele tegenslagen bouwt Glorieux verder aan zijn droom. Samen met juffrouw De Poorter bouwt hij een nieuw en groter instituut. Deze school is nu nog gekend als het instituut De Poorter (TID).

Afgunst en geroddel dwingen de pastoor ertoe om te verhuizen naar het dorp Rozenaken en later ook Saint-Sauveur net over de taalgrens. Maar na enige tijd kan hij steeds terugkeren naar zijn vertrouwde parochies in Ronse.
Te oud voor het zware werk en gebukt onder tegenkantingen vindt vader-Glorieux onderdak als Directeur bij de Zuster Maricolen in Dendermonde. Daar zet hij zijn werk verder. Hij bouwt aan nieuwe scholen voor kinderen en blijft vechten voor de armen. Na weer eens een tegenslag wordt hij naar Gent gestuurd.
Van daaruit verhuist hij naar de kleine plattelandsparochie van Smetlede en het is daar dat hij zijn laatste levensjaren doorbrengt.
Op 25 november 1872 sterft Vader-Glorieux. Zijn ziel leeft echter verder en hij blijft voor altijd een voorvechter van de armen!
In 1972 krijgt hij een standbeeld in het Bruulpark. In de toespraak van de bisschop werd Gloriex geroemd om zijn inzet en geƫerd als grondlegger van het hedendaags technisch onderwijs in de stad.

De Glorieuxschool vandaag.

Naast de technische school ligt de basisschool die naar Vader-Glorieux werd genoemd.
Als je door de gebouwen van de school wandelt herken je nog steeds de sporen die de pastoor heeft achtergelaten. De broeder bij de inkom, de vorm van het gebouw waarin de broeders en zusters een onderdak vonden, de geest van Glorieux die verder leeft in de inzet van de leerkrachten, de bekommernis om de mindergestelde kinderen uit onze stad.
Momenteel lopen er 318 kinderen school in de basisschool. Dit jaar werden er in de lagere school 180 leerlingen ingeschreven en in de kleuterklasjes zitten 138 kinderen achter de schoolbanken.
In het Bruulpark houdt vader-Glorieux een oogje in het zeil. Als je van dichtbij gaat kijken merk je zijn tevreden blik en lach op. Glorieux is gerustgesteld want zijn strijd wordt verder gezet!
In december 2011 hebben we afscheid moeten nemen van de laatste broeders in Ronse. Zij verhuizen naar Oostakker waar ze voortaan hun intrek zullen nemen. http://www.broeders-olvlourdes.be/